Bel: 06 532 28 715
Congres ‘The Next Step’ was een meer dan interessante dag. Verduurzaming van winkelvastgoed stond er centraal. Waarom is dit urgent? Maar komt het toch nog onvoldoende van de grond? En wat zijn mogelijke oplossingen? Verschillende organisaties zoals de Nevap en de NRW hadden hun krachten gebundeld om verschillende invalshoeken op het podium te krijgen. Tussen de naakte feiten (wat is nodig conform het Parijs-akkoord) en de verschillende initiatieven (wat gebeurt er inmiddels) beluisterde ik overigens nog wel een behoorlijke kloof.
Op deze middag zag ik twee mooie parallellen met vastgoedsturing voorbij komen.
# De toekomststoel
Allereerst vertelde Lizzy Butink van de Dutch Green Building Council vol passie over de toekomststoel. De missie van Lizzy is geïnspireerd op een passage uit het boek Hebzuchtgas van Jan Terlouw. In dit boek verzint de hoofdpersoon een maatregel om de beslissers van hun verslaving aan hebzuchtgas af te helpen. Dit doet ze door bij alle beslissingen over de toekomst verplicht de toekomststoel aan te schuiven. Op deze manier kan de toekomst ‘meepraten’ in alle beslissingen die worden genomen nemen. Ambitie van Lizzy en haar mede-initiatiefnemers is om deze toekomststoel op heel veel plekken aan te laten schuiven (zie http://www.toekomststoel.nl). Zelfs als 151e stoel in de 2e Kamer.
Deze metafoor sprak me zeer aan. Ik zie nog steeds (te) veel korte termijn (kosten)doelstellingen en omzettargets die het handelen van retailers drijven. Gelukkig keert het tij. Steeds meer retailers hebben een ‘toekomststoel’ aan tafel bij het nemen van vastgoedbeslissingen.
# Stranded assets
Daarnaast vertelde Petran van Heel van ABN-Amro over het risico van de zgn. ‘stranded assets’ in je portefeuille. Dit zijn objecten waarop eerder moet worden afgeschreven dan de bedoeling was. Objecten met een hoger risicoprofiel en daarmee minder courant. Dit zou bv. kunnen gaan gelden voor panden die in de toekomst worden belast omdat ze bovengemiddeld meer CO2 uitstoten. Analoog aan oude diesels die inmiddels uit menige binnenstad worden geweerd. Daarmee dreigen de niet duurzame panden in de toekomst ook ‘stranded assets’ te worden. Kortom: een actieve opstelling is van belang.
Dit is exact mijn pleidooi als het gaat om vastgoedsturing. Hoe zorg je ervoor dat je vastgoedportefeuille ook op lange(re) termijn voldoende toekomstbestendig is? Hoe voorkom je dat je met stranded assets wordt opgescheept vanwege onvoldoende oog voor bv. veranderende marktomstandigheden, technologische of demografische ontwikkelingen?
Ik spreek u graag. De toekomststoel staat klaar!